Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Üdvözöljük Fenyőfő község önkormányzati oldalán

Autók biztonságban és autók veszélyben

Turisztika

Cím

Bűnmegelőzési járőrszolgálatokat szerveztek a Bakonyban.

A Veszprémi Rendőrkapitányság a „Biztonságban a Bakonyban” program keretében immár harmadik éve ellenőrzi illetékességi területén az erdőlátogatók által parkolóként használt zöldterületeket. A kirándulókkal kezdeményezett interakciók és a médiumokban közzétett prevenciós ajánlások kezdik éreztetni pozitív hatásukat. Bakonynána külterületén, a Gaja-patak szurdokában lévő Római fürdő népszerű túracélpont, melynek autós látogatói az elmúlt évtizedekben visszatérően váltak gépkocsi-feltörés áldozataivá. A bűncselekmények elkövetését elősegítette, hogy az erdőben leállított járművek utasterében autóstáskákat, retikülöket és más értékeket hagytak hátra tulajdonosaik. Ez esetenként a Bakonyban más helyszíneken is előfordult. A kirándulók időközben óvatosabbá váltak, az elmúlt két évben egyre kevesebb autóst kell a kapitányság megelőzési előadójának figyelmeztetnie.

A 2018. augusztus 20-án a Zirci járásban szervezett kerékpáros járőrszolgálat a Római fürdő vonzáskörzetében vagyonvédelmi szempontból mindent rendben talált. Negatív tapasztalat azonban, hogy sokan hajtanak be az erdőbe olyan erdőgazdasági utakon is, ahol ezt a kihelyezett KRESZ tábla egyértelműen tiltja. Az ilyen utakon hátrahagyott járművek üzembentartói közigazgatási bírságra számíthatnak, ha közlekedésrendészeti ellenőrzés keretében érik tetten őket a szabálysértés elkövetésén.

Ezzel az általános képpel ellentétben 2018. augusztus 20-án ebédidőben egy út menti vendéglőben az ott egyidejűleg tartózkodó turisták közül három család is bennhagyta táskáit az étterem parkolójában leállított autójában. Az érintett járművek ablaktörlő lapátjai alatt a megelőzési előadó figyelemfelhívó szórólapot hagyott hátra, illetőleg a személyzetet tájékoztatta az általa észleltekről és a járműtulajdonosok magatartásának lehetséges következményeiről.

2018. augusztus 23-án a megelőzési előadó egy közösségi szolgálatot ellátó diák társaságában Herend városát és a Hárskút környéki kirándulóhelyeket vonta ellenőrzés alá kerékpáros járőrszolgálat keretében. Ennek során a parkoló autókat rendben találták. A kerékpárosok körében népszerűsítették a BikeSafe kerékpár-regisztrációs rendszert, a herendi nyugdíjasokat pedig az augusztus 2-án ünnepélyes keretek között átadott új rendőrségi iroda címéről, az ott szolgálatot teljesítő körzeti megbízottak elérhetőségéről tájékoztatták. A helyi porcelán múzeumot felkereső külföldiek részére a Veszprém MRFK által összeállított ötnyelvű prevenciós kiadványt kézbesítették.