Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Üdvözöljük Fenyőfő község önkormányzati oldalán

Kőris-hegyi Ördög-lik

Látványosság

Ez egy ún. aknabarlang (zsomboly). 21 m mélységben 14 m hosszú és 3 m széles terem található. A barlangba tilos és veszélyes lemenni!

Bekiabálni szabad :-) 

A zsomboly tulajdonképpen egy aknából, vagy aknarendszerből álló barlang. Kialakulásuk nem teljesen tisztázott. Egyes elképzelések szerint a geológiai törésvonalak mentén a fedőréteg által egy adott helyre koncentrált víz oldó hatására alakultak ki. Úgy gondolják, hogy eredetileg nem rendelkeztek felszíni kijárattal, csak a lepusztulás során váltak nyitottá.

Mások a zsomboly alatt húzódó vízszintes barlang mennyezetén kezdődő és lassan a felszínig hatoló repedéssel magyarázzák kialakulását.

A zsombolyok bejárása

A zsombolyok, vagy más néven vertikális (függőleges) barlangok bejárása a barlangászat egyik legkülönlegesebb ága. A megfelelő technika kialakulásáig a zsombolyok gyakorlatilag el voltak zárva a felfedezők elől. Kenderkötélen és kötélhágcsón leereszkedni egy bevilágítatlan fenekű aknába, több volt, mint kaland… Ha le is jutottak a vakmerő felfedezők, a súlyos felszerelést szinte lehetetlen volt barlangi körülmények közt mozgatni, a kimászás nehézségeiről pedig még nem is beszéltünk.

A zsombolyok manapság, a speciális eszközök kifejlesztésének köszönhetően, különösen jó fizikai erőnlét nélkül is leküzdhetők, bejárhatók. A kötélen való mászáskor meg-meg állva, ott “lógva” tartott pihenők után az ember legfeljebb egy kicsit lassabban ér a felszínre. A mászófelszerelés még akkor sem engedi leesni, ha valami nagyobb baj történne. Az elszántabbak számára mostanra felfedezhetővé vált a zsombolyok világa is.

Ollozva: Index.hu