Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Üdvözöljük Fenyőfő község önkormányzati oldalán

Kőmosó-szurdok

Látványosság

Egy viszonylag kicsi, de látványos és érdekes szurdokvölgy a cseszneki vár tövében.

Hajdan a köveken gazdagon hömpölygött a hegyekből eredő kis patak vize, amelyet a törökök fürdőnek is használtak (innen a "Török-fürdő" elnevezés). Évszázadok alatt a víz völgyet vájt a sziklába. A hatalmas kőlépcsőkön kis vízesésekkel bukik alá a patak, majd a sziklamedencében apró tavacskát képezve szalad tovább a kertek alatt.

A szurdokon haladva két barlangot találhatunk. Az egyik egy meredek feljáró tetején, kerek nyílással, belül egy nem túl nagy, majdnem kör alakú üreggel a "Kecske-barlang". A másik ezzel majdnem szemben egy kürtő szerű keskeny nyílással nyílik. A nyíláson bebújva (csak elemlámpával) magas üreg oldalán a sziklán sárgás képződmény. Ez a járat a hagyomány szerint egészen a vár ciszternájáig vezetett valamikor, de lehet, hogy ez csak mese és nincs valóság alapja.

2013 augusztusa óta a Kőmosó szurdokban található az ország első vasalt sziklamászó útja (Via Ferrata), amely három útvonalon várja a sportolni vágyó kezdő és gyakorlott mászókat.

A szurdok száraz időben is csak nehezen járható, óvatosan közlekedjünk benne.

Forrás: internet