Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Üdvözöljük Fenyőfő község önkormányzati oldalán

Koronavírus! Általános intézkedések

Közszolgálati hír

Ezen oldal arra szolgál, hogy folyamatosan értesüljön, hiteles tájékoztatást kapjon koronavírus terjedése elleni általános intézkedésekről

(Létrehozva: 2020. március)

Kapcsolatos információkkal frissítjük!

Frissítve: 2021.11.18.

Gulyás: szombattól zárt terekben kötelező a maszk

Szombattól ismét kötelezővé tette a kormány a zárt terekben a maszkhasználatot - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten a kormányinfón. Gulyás Gergely közölte, hogy a kormány mindenkinek javasolja a harmadik megerősítő oltást. Beszámolt arról is, hogy a jövő héten, november 22. és 28. között Oltási akcióhét lesz az átoltottság növelése és a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

Szombattól visszatér a maszkviselés, kötelező a harmadik oltás az egészségügyi dolgozóknak

Gulyás Gergely közölte azt is, hogy kötelezővé tették a koronavírus elleni harmadik oltást az egészségügyi dolgozóknak. Ennek elrendelését tervezik az államigazgatásban is, mivel az állam igyekszik jó példával elöl járni - jegyezte meg.
    Hozzátette: továbbra is védettségi igazolvánnyal lehet látogatni az ötszáz főnél nagyobb rendezvényeket.
    Kötelező a maszk használata például az üzletekben vásárláskor, a bevásárlóközpontokban, a levéltárakban, a múzeumokban, a színházakban, mozikban, illetve a közigazgatási szerv ügyfelek részére nyitva álló területén - sorolta.
    Emlékeztetett arra, hogy már korábban döntöttek a kötelező maszkhasználatról a tömegközlekedésben, s ez továbbra is fennmarad.
    A szolgáltatásokról azt mondta, mindenhol kötelező a maszk viselése, ahol egy üzlethelyiségben rendszeresen öt főnél többen tartózkodnak. Az iskolákban az igazgatókat jogosítják fel, hogy döntsenek a maszkviselésről - ismertette.
    A maszkhasználat alól kivételt jelentenek az irodák és a sportolás céljára szolgáló helyiségek - mondta.


Frissítve: 2021.11.18.

Mától, újból előtérbe helyeztük ezt az adatlapot, látva a vírus 4. hullámának térhódítását.



Frissítve: 2021.04.28.

Az újraindítás lépései 4 millió beoltottnál

A magyar oltási program európai összehasonlításban is kiemelkedően eredményes. Ez lehetővé teszi, hogy újabb lépéseket tegyünk a mindennapi élet és a gazdaság újraindítása érdekében. Amikor a beoltottak száma eléri a 4 milliót, új intézkedések lépnek életbe. Ezen intézkedések jelentős része védettséghez (védettségi igazolványhoz) kötött.

A védettségi igazolvány használatáról a magyar emberek döntöttek az újraindításról szóló online konzultáció során. A konzultációt kitöltők 65 százaléka támogatta azt, hogy a védettek felmentést kapjanak egyes korlátozások alól.

A kormány véglegesítette az új szabályokat tartalmazó rendeleteket. Ezek alapján:
-    A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
-    Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
-    A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
-    A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
-    A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
-    Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
-    A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
-    A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken. 
-    A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.

Mivel a járvány továbbra is jelen van, ezért a fokozatos újraindítás mellett is fenn kell tartani bizonyos biztonsági intézkedéseket. Ezért egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk. Fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások.

A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott, vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. Ez a még be nem oltott állampolgárok védelmét szolgálja.

Az oltási program előrehaladtával további döntések születhetnek majd az élet újraindítása érdekében. Szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki az oltási programban való részvétellel és a védelmi szabályok betartásával részt vesz a járvány elleni összefogásban.

A részleteket tartalmazó kormányrendelet itt érhető el.

(kormany.hu)


Frissítve: 2021.04.06.

A miniszterelnök közlése szerint a koronavírus ellen beoltottak száma elérte a 2,5 milliót, így szerdától nyithatnak az üzletek, és újraindulhatnak a szolgáltatások.

Orbán Viktor a Facebook-oldalán kedden délután közzétett videóban azt mondta: "A mai napon fontos mérföldkőhöz érkeztünk. 2,5 millió honfitársunk beoltva.".
    A kormányfő úgy fogalmazott: "egy éve háborús időkre emlékeztető állapotok között, korlátozások, kijárási tilalom és személyes veszteségek mellett éljük az életünket. A vírus háborút indított ellenünk, és az egyetlen, győzelemmel kecsegtető fegyver a vakcina".
Orbán Viktor közölte: egy hónap alatt két és félszeresre növelték a beoltottak számát. Ezért - folytatta - holnaptól nyithatnak az üzletek, és újraindulhatnak a szolgáltatások. Hozzátette, járványügyi intézkedések lesznek. Ezek betartását kérte.
    Közölte azt is: az oltást hasonló tempóban folytatják.
    Megköszönte az orvosok és az ápolók munkáját, a magyar embereket pedig arra kérte, hogy regisztráljanak, és vegyék fel az oltást.
"Magyarország lehet, Magyarország lesz az az európai ország, ahol a leggyorsabban jut vakcina mindenkinek. Nekünk minden élet számít!" - fogalmazott.

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/


Frissítve: 2021.03.26.

Egyelőre semmilyen nyitás nem engedhető meg, de komoly esély van arra, hogy Magyarországon a legtöbb - vagy akár minden - uniós országot megelőzően válik szabaddá az élet, és szabad nyarunk lesz - mondta a miniszterelnök a Kossuth rádió műsorában pénteken. Orbán Viktor azt is közölte: reális esély van arra, hogy április 19-én újraindulnak az óvodák, iskolák, középiskolák.

A felvételből kiderül, hogy lesznek változások, melyeket később hoznak nyilvánosságra!


Frissítve: 2021.03.19.

A kormány március 22-től újabb egy héttel meghosszabbítja a jelenlegi korlátozásokat. Kérjük, hogy tartsák be az óvintézkedéseket! 
Az újranyitást akkor tudjuk megkezdeni, ha 2,5 millió ember be lesz oltva – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök reggel a Kossuth Rádióban. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban. A következő napokra ehhez a háziorvosoknak átlagosan 10 fő oltására elég AstraZeneca vakcina jut, további 44 fő idős embert tudnak kórházi oltópontra szervezni, ahol Szputnyik és Pfizer oltóanyagok vannak.
A húsvétra és a nagyhétre vonatkozó szabályokat jövő pénteken jelenti be, a lazítás lépcsőzetes lehet.


Frissítve: 2021.03.04.

Az üzletek és a szolgáltatások március 8-tól március 22-ig tartó zárását, továbbá az óvodák és az általános iskolák április 7-ig tartó bezárását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.

 


Frissítve: 2021.02.26.

A kormány március 15-ig változatlan formában fenntartja a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Számos vírusmutáns jelent meg az országban, amelyek lényegesen gyorsabban terjednek az eddiginél. A miniszter jó hírnek nevezte ugyanakkor, hogy ezek mindegyike ellen védenek a Magyarországon rendelkezésre álló oltások.

Tovább a cikkre...


Frissítve: 2021.02.17.

Miért oltasd be magad, mért regisztrálj:

A fertőzéseket kiváltó kórokozók, köztük a vírusok okozta fertőzések ellen védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Ez igaz az új koronavírus okozta fertőzésekre is. A lakosság tömeges oltásával tudjuk megfékezni a jelenleg az egész világon erőteljesen terjedő járványt.

A védőoltás lényege, hogy a szervezetben immunválaszt váltunk ki a kórokozó (ez esetben az új koronavírus) ellen, és ezzel kialakítjuk a védettséget. A vakcinák hosszú távú védettséget is biztosíthatnak.

A COVID-19 betegséget okozó vírus esetében egy új kórokozóról van szó. Ezért világszerte kutatják és fejlesztik a megfelelő vakcinát. Több országban már elkészültek az oltóanyagok, sőt, egyes államokban már engedélyeztek egyes típusokat, és az oltások is megkezdődtek.

Regisztráció itt:

https://vakcinainfo.gov.hu/regisztracio-oltasra


Frissítve: 2021.02.12.

Már több mint 300 ezer ember kapta meg a koronavírus elleni védőoltást Magyarországon. Legidősebb honfitársaink mellett most már azon 60 év alatti állampolgárok is megkaphatják az oltást, akik krónikus betegségük miatt különösen kitettek a vírus kockázatának.
Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárult. Az idősotthonokban élők oltása folyamatosan zajlik. Azok, akik idősotthonban élnek, de eddig nem éltek az oltás lehetőségével, az intézmény vezetésénél jelezhetik szándékukat. A saját otthonukban élő legidősebb állampolgárok közül az elmúlt napokban közel 40 ezren kapták meg a vakcinát a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál.
Fontos előrelépés, hogy már négy különböző vakcinatípussal zajlanak az oltások (Pfizer, Moderna, Szputnyik, AstraZeneca). Csak olyan vakcinát lehet alkalmazni, amelyet a magyar gyógyszerészeti hatóságok biztonságosnak és hatékonynak minősítenek és engedélyeznek.
A következő napokban további szállítmányok érkeznek, így egyre gyorsabban zajlik majd az oltási program.

Minden vakcina jobb a vírusnál, ezért biztatunk mindenkit arra, hogy éljen az oltás lehetőségével.

Koronavírus Tájékoztatási Központ


Frissítve: 2021.02.01.

A kormány a koronavírus-járvány miatt november óta érvényben lévő szabályok hatályát újabb egy hónappal, március 1-jéig meghosszabbítja - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón. A kormány szerdai ülésén meghallgatta az operatív törzs beszámolóját, és azt állapította meg, hogy a novemberben hatályba lépett intézkedésekkel sikerült megfékezni a járvány terjedését, a szakértők ugyanakkor egyetértettek abban, hogy oltás hiányában bármilyen enyhítés újbóli járványhullámhoz és még radikálisabb későbbi szigorításokhoz vezethetne.

 


Frissítés: 2021.01.12.

Február 1-jéig meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedéseket, a középiskolákban is marad az online oktatás - jelentette be Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az operatív törzs döntését. A miniszterelnök hangsúlyozta: nem egyszerűen el akarja hárítani a válságot, hanem azt akarja, hogy 2021 egy kiemelkedően jó éve legyen a magyaroknak.

Tovább...


Frissítés: 2020.12.17.

A Kormány 587/2020. (XII. 16.) Korm. rendelete a pirotechnikai termékek forgalmazásának és felhasználásának év végi korlátozásáról

A Kormány
az Alaptörvény 53. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, figyelemmel a katasztrófavédelemről
és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 51/A. §-ára,
a 3.  § tekintetében az  Alaptörvény 53.  cikk (3)  bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a  koronavírusvilágjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló 2020.  évi CIX.  törvény 2.  § (1)  bekezdése szerinti országgyűlési
felhatalmazás alapján,
az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet (a  továbbiakban: Kr.)
előírásait 2021. január 2. napjáig azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy

 

  • a) a Kr. 98.  § (1)  bekezdésében meghatározott hatósági engedély nem adható ki, valamint az  e  rendelet hatálybalépését megelőzően kiadott engedély a  Kr. 98.  § (1)  bekezdésében meghatározott tevékenység végzésére nem jogosít,
  • b) az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék a  Kr. 104.  § (1)  bekezdés c)  pontja szerint december 28-án 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra között tartó időszak tartama alatt sem használható fel, továbbá
  • c) a Kr. 107.  § (2)  bekezdésében a  3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék tekintetében meghatározott tevékenységek sem hatósági engedély nélkül, sem a  hatóság által kiadott engedély birtokában nem végezhetőek

2. §

  • (1) Ez a rendelet – a 
  • (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba. (2) A 3. § az e rendelet kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

3. §

  • (1) A Kormány e rendelet hatályát a  (2) bekezdés szerinti hatályvesztéséig meghosszabbítja.
  • (2) Ez a rendelet 2021. január 2-án hatályát veszti.

MAGYAR KÖZLÖNY 280. szám ITT


Frissítés: 2020.12.12.

"Elindult az előzetes regisztráció a koronavírus elleni oltásra. Az oltás önkéntes és ingyenes. Amennyiben szeretné beoltatni magát, regisztráljon most, és értesüljön elsőként a vakcinával kapcsolatos információkról és teendőkről!"

vakcinainfo.gov.hu/


Frissítés: 2020.12.07.

További egy hónapig, január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a szigorú intézkedések - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a közösségi oldalán. Az operatív törzs döntéséről beszámolva azt is elmondta, hogy a szentestét érintő korlátozásokról később döntenek.


A miniszterelnök kiemelte: este 8 és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom lesz.
    "Hogy szenteste tehetünk-e kivételt, amit mindannyian szeretnénk, azt majd csak december 21-én dönthetjük el az akkori állapotok ismeretében" - közölte.
    Hozzátette ugyanakkor: nem lesz kivétel december 31-én, vagyis a szilveszteri bulikat és utcabálokat idén nem lehet megtartani.
    Hangsúlyozta: a döntést konzultációk előzték meg járványügyi szakemberekkel, tudósokkal, akik egyöntetűen a szigorú intézkedések fenntartását javasolták.
    "Azt mondták, szigor kell, mert karácsony jövőre is lesz, most az a fontos, hogy mi is legyünk" - fogalmazott Orbán Viktor.
Megerősítette: a megoldás a vakcina, amely most már belátható távolságban van. Keddtől indul a regisztráció, amelyen keresztül mindenki jelentkezhet, aki be akarja oltatni magát.
"Azért dolgozunk, hogy Magyarországon az elsők között juthassunk vakcinához" - hangoztatta a kormányfő.
    Elmondta: a kabinet mindenkivel tárgyal, ennek során pedig sem politikai, sem egymással versengő nagy nemzetközi cégek érdekeit nem veszi figyelembe. Csak az számít, hogy a magyarok minél gyorsabban és minél biztonságosabban juthassanak vakcinához - szögezte le.
    Szólt a két hete zajló célzott tesztelésekről is, és közölte: a múlt héten Magyarország már a legtöbbet tesztelő országok közé tartozott.
A miniszterelnök köszönetet mondott az orvosoknak, az ápolóknak és a pedagógusoknak a munkájukért, és mindenkit a járványügyi szabályok betartására kért.
"Az ünnepek alatt is vigyázzunk egymásra, mert minden élet számít!" - zárta szavait Orbán Viktor.


MTI 2020. december 7.


Frissítés: 2020.11.23.

Csak az idősek (65 év) tartózkodhatnak a boltokban hétfőtől péntekig 9 és 11 óra, illetve szombaton és vasárnap 8 és 10 óra között.

Az idősek bármikor vásárolhatnak, de fenti idősávban kizárólag ők!

Frissítés: 2020.11.17.


Frissítés: 11.11. : PDF formában itt letölthető

 

Megjelentek a Magyar Közlönyben is a 2020. november 10-én kihirdetett rendeletek.

Tartalomjegyzék:

 

  • 2020. évi CIX. törvény
    A koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről 7660
  • 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet
    A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről 7662
  • 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet
    A veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről 7671
  • 486/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet
    A veszélyhelyzet ideje alatt az egészségügyi dolgozók és a koronavírus világjárvány elleni védekezésben közreműködő orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményéről 7675

Frissítés: 11.10. :

Meghosszabbította az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet hatályát, miután kedden megszavazta a járvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvényt.

  • Kijárási tilalom este 20 óra és reggel 5 óra között. Kivételt jelent a munkavégzés, kutyasétáltatás és a rendkívüli esetek!
  • Az éttermek bezárnak, csak házhozszállítás lehetséges.
  • Az üzletek, fodrászok, kisipari szolgáltatók este 19 órakor bezárnak!
  • A szállodák csak üzleti célú vendégeket fogadhatnak, turistákat nem!
  • Általános rendezvénytilalom lép életbe, legfeljebb 10-en vehetnek részt a családi és magánrendezvényen is.
  • Esküvő csak lakodalom nélkül lehetséges, a szertartáson csak a szülők, testvérek és a személyzet lehet jelen.
  • A temetéseken maximum 50-en vehetnek részt.
  • A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni.
  • Szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos.
  •  Zárva maradnak, a mozik, a színházak, a fedett uszodák, a múzeumok, az állatkertek, a fitnesztermek.
  • A felsőoktatás online zajlik, a kollégiumoknak be kell zárni.
  • A középiskolák digitális oktatásra állnak át.
  • A bölcsődék, óvodák, általános iskolák nyitva maradnak.

Frissítés: 11.05. :

 

  • November 5-én életbe lép az éjszakai kijárási korlátozás. Éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni.  Ez alól kivétel, ha valaki munkavégzés céljából, a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából, a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából vagy egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal hagyja el lakóhelyét.
  • Kötelező a maszkviselés az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban, szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken. November 2-tól kötelező a maszkviselés a vendéglátóhelyeken és a szórakozóhelyeken is, és azt kizárólag az étel és az ital elfogyasztásának idejére lehet levenni. Aki ezeken a helyszíneken külön felszólításra sem hajlandó felvenni a maszkot, azt ki kell vezettetni az adott étteremből, szórakozóhelyről, üzletből.
  • A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja.  Aki nem tartja a szabályokat, nem hordja a maszkot, nem tartja a védőtávolságot, az nem csak a saját, de mások életét is veszélybe sodorhatja. Emelkedett a hatósági házi karantént megszegőkre kiszabható bírság összege is.
  • Továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet.
  • Továbbra is fontos, hogy figyeljünk egymásra, a gyakori és alapos kézmosásra, és ha valaki a koronavírus-fertőzés tüneteit észleli magán, akkor hívja háziorvosát! 
  • Néhány egyszerű magatartási szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés ellen. Lásd: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/nehany-egyszeru-magatartasi-szabaly-betartasaval-sokat-tehetunk-fertozes-ellen
  • Egyéni felelősség - Fontos továbbra is odafigyelni a koronavírus tüneteire, amelyek közül a legismertebbek a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Emellett az új koronavírus fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet. Ha valaki a felsorolt tüneteket észleli magán, akkor kérjük, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe. Háziorvosát ne személyesen keresse fel, hanem telefonon hívja fel. Ha a háziorvos telefonos kikérdezése alapján felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, de a tünetek alapján a beteg nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. Ha a tünetek súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás), akkor a háziorvos intézkedik a beteg kórházi elhelyezéséről. 
  • 500 fő feletti zenés, táncos rendezvény továbbra sem tartható.
  • A november 3-án kihirdetett kormányrendelet szerint  be kell zárni a szórakozóhelyeket.
  • kulturális rendezvényekre és helyszínekre, a mozielőadásokra, színházakra, a nem nemzetközi sportrendezvényekre vonatkozó új szabály, hogy ezeket ugyan meg lehet tartani, de a nézőterén a nézők - a páholyok kivételével - csak minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el, két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket nem foglalhatják el. Az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint 1,5 méteres távolságot kell biztosítani. A 1,5 méteres távolságot meg kell tartani a páholyokban, a létesítmény területén, a kulturális vagy sportrendezvények szünetében, valamint a helyszínen található vendéglátó üzletben is. A védelmi intézkedések betartásáról és a szükséges feltételek biztosításáról a kulturális vagy sportrendezvény szervezője, illetve a helyszín üzemeltetője köteles gondoskodni.
  • A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvényben meghatározott kulturális intézmények látogathatók, de a látogatók kötelesek egymástól 1,5 méter távolságot tartani.
  • November 3-tól újra életbe lépett az ingyenes parkolás is az egész országban.
  • Budapesten, valamint a megyei jogú városokban helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző gazdasági társaság köteles járatsűrítési tervet készíteni a munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint délután 15 óra és este 19 óra közötti időszakokra.
  • A vírus külföldről  történő behurcolásának veszélye miatt július 15-én bizonyos országokat érintően beutazási korlátozások léptek életbe, majd szeptember 1-jei hatályba lépéssel tovább szigorította a Magyarországra történő  beutazást. Főszabály szerint külföldi állampolgár nem léphet be Magyarországra, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig hatósági házi karanténba kell vonulniuk, amelyet csak önköltségükre elvégzett 2 db negatív PCR-laboreredmény esetén lehet feloldani. A PCR-tesztek árát a kormány hatósági árassá tette.
  • A szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 órára az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek, de ezt a sávot nem hagyhatják el. Szintén beléphetnek az ebben a 30 kilométeres sávban élő magyarok is, ha 24 óránál kevesebbet tartózkodtak a szomszédos állam határától számított 30 kilométeres sávban. Az üzleti céllal érkezők bármely állam területéről beléphetnek Magyarországra.    
  • A külföldiek tranzitáthaladása belépéskor egészségügyi vizsgálatot követően engedélyezett, ha fertőzés gyanúja nem merül fel, a belépő rendelkezik a schengeni határellenőrzési kódexben előírt beutazási feltételekkel, igazolja utazásának célját, célországát, és a célországhoz utazás útvonalán fekvő szomszédos államba a belépése biztosított. A tranzitforgalom csak meghatározott útvonalon lehetséges, csak bizonyos pihenőkön megállva, és legfeljebb 24 óráig.     
  • Iskolák, óvodák – Kiemelten fontos a szülők és a tanárok felelőssége. A tanévet normál menetrend szerint tervezi a kormány, az iskolák protokollt kaptak a járvány elleni védekezést segítő teendőkről. Továbbra is alapfontosságú, hogy beteg, a koronavírus tüneteit mutató gyermeket ne engedjenek a szülők közösségbe. Felelős szülői magatartással, az alapvető óvintézkedések betartásával elkerülhető az iskolákat érintő korlátozások bevezetése. Októbertől az iskolákba és az óvodákba csak testhőmérséklet-mérést követően lehet belépni, a lázas gyermeket el kell különíteni és a szülőt, gondviselőt haladéktalanul értesíteni kell. Ha egy óvodában vagy iskolában megjelenik a vírus, az Operatív Törzs dönt arról, hogy szükséges-e rendkívüli szünetet vagy digitális oktatást elrendelni.
  • Minden koronavírusgyanús embernél rendelnek a koronavírust kimutató PCR-tesztet. Ezt a háziorvos, a járványügy vagy a kórház rendeli meg és teljesen ingyenes. Amennyiben a háziorvos rendeli meg a tesztet, akkor a mintavételt az Országos Mentőszolgálat végzi el, a mintavétel nem sürgősségi beavatkozás. Fizetnie csak annak kell a tesztért, aki saját maga úgy dönt, hogy szeretné magát leteszteltetni. Hol  lehet csináltatni hivatalos PCR-tesztet? Lista: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/609-covid-19-mikrobiologiai-laboratoriumi-diagnosztika-virusorokito-anyagot-kimutato-pcr-vizsgalat
  • Továbbra is fontos az idősek védelme. Kérjük az időseket, hogy fokozottan figyeljenek magukrahordjanak maszkot,  kerüljék azokat a helyeket, ahol sokan vannak!
  • Az idősek és a betegek védelme érdekében látogatási és intézményelhagyási tilalom van érvényben az idősotthonokban és az ország minden szociális intézményében. Valamint teljes körű látogatási tilalom a kórházakban, illetve az ország összes egészségügyi, fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményében.
  • Az egészségügyi védekezés része, hogy a kormány mindenkinek ingyenesen biztosítja az influenza elleni védőoltást.  Ezt a háziorvostól kell kérni. A koronavírus szempontjából magas kockázatú csoportokba tartozóknak különösen fontos, hogy éljenek az ingyenes védőoltás lehetőségével, mert nagy szükség van arra, főképpen a koronavírus-járvány idején, hogy legalább az egyik betegséggel szemben védettek legyenek.
  • A kormány célja, hogy a munkahelyeket és a családok életszínvonalát a járvány ideje alatt is megvédje. Az elmúlt hónapokban több, a magyar családokat, a magyar vállalkozásokat és a gazdaság talpra állását segítő intézkedés született. A Gazdaságvédelmi operatív törzs is folyamatosan dolgozik. A kormány a  háztartásoknak nyújtott hitelmoratóriumot 2021. június 30-ig meghosszabbítja, és januártól újabb otthonteremtési támogatások is életbe lépnek.
  • Kérjük, hogy aki külföldre utazik, az tájékozódjon a  konzuliszolgalat.kormany.hu  honlapon a célországban aktuális járványügyi helyzetről és utazási korlátozásokról!

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/korlatozasok

Frissítés: 11.05. :

5 hónap után újra aktiváltuk az adatlapot, ami annyit jelent, hogy folyamatosan előtérben van, marad a helyzet csillapodásáig.

Mindenkinek jó egészséget és kitartást kívánunk, partnereink nevében is!

Útirány.hu csapata

Frissítés: 05.14. :

 


Közzétéve: 2020.04.30. : PDF formában itt letölthető / MAGYAR KÖZLÖNY 96 . szám 

A Kormány 167/2020. (IV. 30.) Korm. rendelete a kijárási korlátozással összefüggésben május 1. napjára és hétvégére meghozható önkormányzati intézkedésekről 


A Kormány az Alaptörvény 53. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, figyelemmel a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény rendelkezéseire, az Alaptörvény 15.  cikk (1)  bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
1. §  2020. május 1. (péntek) 00.00 órától 2020. május 3. (vasárnap) 24.00 óráig terjedő időtartamra a  települési 
 – a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület esetében a fővárosi, egyéb fővárosi terület esetében a kerületi – önkormányzat rendelettel a település, illetve a fővárosi kerület vonatkozásában a kijárás korlátozására a kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Rendelet) foglaltaktól szigorúbb szabályokat állapíthat meg.
2. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. (2) Ez a rendelet 2020. május 4-én hatályát veszti.
3. §  Felhatalmazást kap a  települési önkormányzat polgármestere, a  fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület esetében a főpolgármester, egyéb fővárosi terület esetében a kerületi polgármester mint a helyi önkormányzat képviselő-testülete, illetve a fővárosi közgyűlés hatáskörének a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján gyakorlója, hogy önkormányzati rendeletben határozza meg a Rendeletben foglaltaktól szigorúbb – az 1. § szerinti időszakra vonatkozó – kijárási szabályokat.


A Kormány 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelete a védelmi intézkedésekről


A Kormány az Alaptörvény 53. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, figyelemmel a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény rendelkezéseire, a 9. § tekintetében az Alaptörvény 53. cikk (3) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény 3. § (1) bekezdése szerinti országgyűlési felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
1. A rendelet hatálya
1. § (1) E rendelet hatálya – Budapest főváros és Pest megye kivételével – Magyarország területére terjed ki. (2) Az e  rendelet hatálya alá tartozó területen a  kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Korm. rendeletben meghatározott kijárási korlátozás megszűnik.
MAGYAR KÖZLÖNY • 2020. évi 96. szám 2363
 (3) E  rendelet hatálya alá tartozó területen az  élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről (III.) szóló 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet az e rendeletben meghatározott eltérésekkel alkalmazható.
2. Általános védelmi intézkedések
2. § (1) Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a  másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot (a továbbiakban: védőtávolság) tartani. (2) Mindenki köteles üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni. (3) A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatóak.
3. Idős honfitársainkra vonatkozó védelmi intézkedések
3. § (1) Saját és családja érdekében a  65. életévét betöltött személy az  élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja. (2) Az élelmiszerüzletben, drogériában, gyógyszertárban, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag az (1) bekezdés szerinti személy tartózkodhat. (3) A településen működő piac nyitva tartásának rendjéről és a piacnak a 65. életévüket betöltött személyek általi látogatásának rendjéről a települési önkormányzat e rendelettől eltérően rendelkezhet. A piac nyitva tartása alatt olyan kizárólagos látogatási idősávot kell megállapítani, amely alatt a piacot kizárólag 65. életévüket betöltött személyek látogathatják.
4. Az üzletekre, éttermekre, fürdőkre és egyéb intézményekre vonatkozó védelmi intézkedések
4. § (1) Valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható. (2) A vendéglátó üzlet – így különösen az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a presszó – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett. (3) A vendéglátó üzleten belül – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása. (4) A strand, valamint a szabadtéri fürdő nyitva tarthat és látogatható. (5) A szabadtéri múzeum és állatkert nyitva tarthat és látogatható. (6) A szolgáltatások szabadon bárki által igénybe vehetők, a szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat és látogatható.
5. § (1) A  védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a  4.  §-ban meghatározott látogatható hely üzemeltetője gondoskodik. (2) A vendéglátó üzletben a védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni. (3) A vendéglátó üzlet üzemeltetőjének e rendelet hatálybalépésétől 2020. szeptember 1. napjáig nem kell a közterülethasználati díjat megfizetnie a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza után.
5. A rendezvényekre vonatkozó védelmi intézkedések
6. § (1) A rendezvények megtartására vonatkozó korlátozásoktól eltérően vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötés és temetés tartható. (2) A vallási közösség szertartása, továbbá – a házasuló felek kivételével – a polgári házasságkötés és temetés során biztosítani kell a védőtávolság megtartását.
2364 MAGYAR KÖZLÖNY • 2020. évi 96. szám 
6. A felsőoktatási intézményekre vonatkozó intézkedések
7. § (1) A felsőoktatási intézmény a hallgatók által a rektor döntése szerinti rendben látogatható. A felsőoktatási intézmény kollégiuma hallgatók általi látogatása tilos. (2) A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a rektor gondoskodik.
7. Záró rendelkezések
8. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2020. május 4-én lép hatályba. (2) A 9. § 2020. május 18-án lép hatályba.
9. §  A Kormány e  rendelet hatályát a  veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbítja.
10. § (1) Az  egészségügy ellátórendszer vonatkozásában elrendelt korlátozások feloldásáról – a  járványügyi előírások figyelembevételével – külön szabály rendelkezik. (2) E rendelet hatálya alá tartozó területen az egészség és élet megóvása, valamint a nemzetgazdaság helyreállítása érdekében elrendelt veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről szóló 81/2020. (IV. 1.) Korm. rendelet 6. § (2) bekezdése nem alkalmazható. (3) Felhatalmazást kap a települési önkormányzat polgármestere – mint a helyi önkormányzat képviselő-testülete hatáskörének gyakorlója a  katasztrófavédelemről és a  hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011.  évi CXXVIII. törvény 46.  § (4)  bekezdése alapján –, hogy önkormányzati rendeletben határozza meg a településen működő piac nyitva tartásának és a 65. életévüket betöltött személyek általi látogatásának szabályait. (4) A  szabálysértésekről, a  szabálysértési eljárásról és a  szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (a továbbiakban: Szabs. tv.) 1. § (1) bekezdésétől eltérően szabálysértést követ el, aki az e rendeletben meghatározott védelmi intézkedést, valamint a  védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosítására vonatkozó szabályokat megszegi. (5) A Szabs. tv. 11. § (1) bekezdésétől eltérően a (4) bekezdés szerinti szabálysértés esetén a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint. (6) A (4) bekezdés szerinti szabálysértés esetén a helyszíni bírság összege a Szabs. tv. 99. § (2) bekezdésétől eltérően ötezer forinttól százezer forintig, a szabálysértés ismételt elkövetése esetén százötvenezer forintig terjed.

 


Közzétéve: 2020.04.29. : Orbán: a védekezés új szakaszába lép


Közzétéve: 2020.04.09.  PDF formában itt letölthető

FELHÍVÁS

AZ IDŐS ÁLLAMPOLGÁROKHOZ

MARADJANAK OTTHON!

A koronavírus nagyon gyorsan terjed, és tudjuk, hogy az idősekre a legveszélyesebb.

Ezért arra kérjük idősebb honfitársainkat, hogy maradjanak otthon, és mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy ne kelljen kimenniük az utcára, és ne kelljen  elhagyniuk a lakásukat.

Ellátásukról az önkormányzatok kötelesek gondoskodni, ezért szükség esetén forduljanak a helyi önkormányzathoz!

Ez a vírus mindannyiunk életére nagy hatással van, de ha betartjuk a fő szabályokat, elkerülhetjük a nagyobb bajt.

VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA!

 


Frissítés: 03.27.  A Rendelet PDF formában itt letölthető


Frissítés: 03.23. PDF formában itt letölthető

Orbán: négy vonalon szerveztük meg a védekezést; további kisvállalkozók kapnak adómentességet

A taxisok után további 81 480 kisvállalkozónak ad június 30-áig mentességet a kormány a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) átalányadó-fizetési kötelezettsége alól a koronavírus-járvány miatt - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján, amelyen közölte: újabb lépésekkel egészítették ki a járvány miatt hozott első gazdaságvédelmi akciótervet. Azt is mondta, a kormány négy vonalon szervezte meg a védekezést, katonai, rendőri, egészségügyi és gazdasági védekezés zajlik.

A kormányfő a kata mentességi körébe eső területek között említette a fodrászatot, a szépségápolást, a festést, az üvegezést, a villanyszerelést, az egyéb humán-egészségügyi ellátást, az előadó-művészetet, a víz-, gáz-, fűtésszerelést, az épületasztalosságot, a járóbeteg-ellátást, a padló- és falburkolást, a testedzési szolgáltatást és egyéb sporttevékenységet, valamint az idősek és a fogyatékossággal élők ellátását. A pontos felsorolást egy hétfő esti rendelet tartalmazza majd.

https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/20200323orban-viktor-operativ-torzs-koronavirus2.jpg 

Azt is közölte Orbán Viktor, hogy a március 1. előtt keletkezett katatartozásokra haladékot adnak, azokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta utáni negyedévben befizetni. Az intézkedések része az is, hogy a turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan a magyarországi médiaszolgáltatók is mentességet kapnak a kieső reklámbevételek miatt. Döntés született arról is, hogy a kilakoltatásokat és a lefoglalásokat, valamint az adóvégrehajtásokat felfüggesztik, a fennálló adótartozásokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta után befizetni. A veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-, gyet- és gyed-jogosultságokat meghosszabbítják, az édesanyákat jelenlegi státuszukban tartják a veszélyhelyzet idejére. Hangsúlyozta, az intézkedések a magyarok munkahelyeinek megvédését célozzák.

Aki pedig elveszíti állását, azt abban kell segíteni, hogy mihamarabb újat találjon - mondta, megjegyezve, hogy mindez 2010 után már sikerült, "most is talpra fogunk majd állni". Orbán Viktor úgy fogalmazott: a kormány négy vonalon szervezte meg a koronavírus-járvány elleni védekezést, "négy harctéren kell egy időben helyt állnunk": van egy katonai, egy rendőri, egy egészségügyi és egy gazdasági védekezés. Azt mondta, a csoportos fertőzések szakaszából "gyorsuló lépésekkel közeledünk a tömeges fertőzés szakasza felé".

Közölte, jelenleg 167 azonosított fertőzött van az országban. Arról azonban, hogy ténylegesen hány emberbe költözött a vírus, csak becslések vannak, azok viszont túl tág határok között mozognak. A ténylegesen megfertőződöttek száma azonban nyilvánvalóan jóval nagyobb, mint 167 - tette hozzá. A 167 emberből 108 úgynevezett hordozó, bennük van a vírus, de nem betegek. 27-en tüneteket is mutatnak, ők azok, akik nagy valószínűséggel meggyógyulnak a betegségből. 9-en nagyon betegek, kórházi intenzív ellátásra szorulnak. A halottak száma 7, közülük 5-en szív-, ér-, illetve cukorbetegségben szenvedtek, egyikük daganatos beteg volt, egy pedig vastagbélbetegségben szenvedett. Az elhunytak átlagéletkora 69 év - ismertette.

A kormányfői bejelentés része volt az is, hogy kedd reggeltől minden intenzív kórházi ágy mellett dolgozó orvos és ápoló speciális maszkot kap. A többi, nem intenzív ágy mellett dolgozó kórházi orvos, ápoló sebészi maszkot kap. Akit koronavírus-gyanúval visznek be, az azonnal sebészi maszkot kap. Mivel hosszú védekezésre kell számítani, a miniszterelnök fegyelmezett készletgazdálkodást kért. Az egészségügyi adatokat ismertetve arról is beszámolt, hogy orvosi maszkból 1,5 millió darab van, most naponta 25 ezret gyártanak, de ez a héten felfut napi 80 ezerre. Speciális maszkból 129 ezer darab, gumikesztyűből 20 millió pár, védőruhából 170 ezer, lélegeztetőgépből pedig 2560 van. Eszközöket beszerezni Keleten lehet, az ország óriási tételeket kötött le, a szállítmányok folyamatosan érkeznek, több mint tíz repülőgép-szállítmányt várnak - mondta. A kórházi kapacitások a következőképpen néznek ki - sorolta -: a kórházi ágyak száma 66 906, a 65 év alatti orvosok száma 19 431, a bevethető rezidenseké 4312, az utolsó éves orvostanhallgatóké pedig 900, így 24 643-an láthatnak el orvosi szolgálatot. A 65 évesnél fiatalabb egészségügyi szakdolgozók 105 ezren vannak.

A rendőri védekezésről szólva a kormányfő úgy tájékoztatott, hogy a bevethető egyenruhások - 65 év alatt - 70 275-en vannak, az önkéntesek - például polgárőrök - 46 573-an. A katonák - akik között a hivatásosok 23 950-en vannak, 9381 a tartalékos és 10 649 az olyan katona, aki öt éven belül szerelt le - emelt szinten vesznek részt a határvédelemben, felkészülnek az együttműködésre a rendőrséggel - ha el kell rendelni utcai járőrözésüket -, és arra is, ha létfontosságú magyarországi vállalatokat kell segíteni. Összesen 139 684 embert tudnak igénybe venni rendfenntartásra. A karanténellenőrzést is nekik kell elvégezniük, és ha szigorúbb kijárási szabályok lépnek életbe, nekik kell majd betartatniuk - mondta. Megerősítette továbbá, hogy a hazaigyekvő nem magyar állampolgárok humanitárius folyosón keresztül haladhatnak át az országon. "Az emberség még ilyen körülmények között is emberség marad, a szomszédjainkat pedig barátainkká akarjuk tenni" - fogalmazott.

Orbán Viktor szavait azzal zárta: az előttünk álló időszak nehéz lesz, mindenkitől személyes erőfeszítéseket kíván majd, de vállalni kell őket, mert "emberéleteket menthetünk most meg". "Minél többen működünk együtt, annál több életet tudunk megmenteni. Olyan feladat előtt állunk, amit egyedül senki nem tud megoldani. Mindenkinek van felelőssége, (...) a széthúzás és a viták helyett most az összefogás ideje érkezett el" - mondta, hozzátéve, erre kéri majd a parlamenti képviselőket.


Frissítés: 03.19. PDF formában itt letölthető

Megjelentek a közlönyben a gazdasági intézkedésekről szóló rendeletek

Megjelentek a Magyar Közlönyben a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozott azonnali intézkedések rendeletei.

A kormányfő szerdai bejelentéseinek megfelelően az év végéig felfüggesztik minden magánszemély és vállalkozás szerdáig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét, és a súlyos gondokkal küzdő szektorokban, így a turizmusban, a vendéglátásban, vagy a személyszállításban június 30-ig egyebek mellett a munkáltatók közteherfizetési kötelezettségét elengedik.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a rendelkezéseket a 2020. március 18. napján huszonnégy órakor fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre kell alkalmazni. A fizetési moratórium 2020. december 31-ig tart, időtartamát a kormány meghosszabbíthatja. A szerződéses kötelezettségek teljesítésének határideje, illetve a kötelezettségvállalás időtartama a fizetési moratórium idejével meghosszabbodik. A veszélyhelyzet fennállása alatt lejáró szerződés 2020. december 31-ig meghosszabbodik - olvasható a rendeletben. A rendelet szerint ha a felek eltérően nem rendelkeznek, a veszélyhelyzet fennállása alatt az adósnak a hitelező által üzletszerűen nyújtott hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége akként módosul, hogy az adós a szerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kap. A fizetési moratórium nem érinti az adós azon jogát, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsen.

A csütörtöktől hatályos rendelet azt is tartalmazza, hogy a hatálybalépését követően kötött szerződés alapján felvett, zálogjoggal nem biztosított fogyasztói hitelek esetén a teljes hiteldíj mutató nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékét.

A turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatok esetében a nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó bérleti szerződéseket 2020. június 30-ig nem lehet felmondással megszüntetni. A felmondási tilalmat a kormány rendeletben meghosszabbíthatja. A bérleti díj a veszélyhelyzet fennállása alatt nem emelhető, akkor sem, ha azt a szerződés egyébként lehetővé teszi. Ezekben az ágazatokban működő gazdasági egységekben 2020. március, április, május és június hónapokra a munkáltatók mentesülnek a munkabér utáni közterhek megfizetése alól, a munkavállalók munkabérét terhelő járulékok közül kizárólag a természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség áll fenn, azzal, hogy annak havi mértéke nem haladhatja meg az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, a 7710 forintot.

A turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére kötelezetteknek a  2020. március 1. napjától 2020. június 30. napjáig terjedő időszakra nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetniük.

Forrás: MTI


Frissítés: 03.17.  A kormányrendelet PDF formában itt letölthető

A Kormány 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelete az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről (III.)

A Kormány az Alaptörvény 53. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

  A kormányrendelet PDF formában itt letölthető

 

 


 

Frissítés: 03.16.

Orbán: lezárják Magyarország határait a személyforgalom előtt, betiltják a rendezvényeket

A koronavírus-járvány miatt lezárják Magyarország határait a személyforgalom előtt, az erről szóló nemzetközi egyeztetések zajlanak, így a jövőben csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben, napirend előtt.

Éjféltől a rendezvényeket is általánosan betiltják, sporteseményeket legfeljebb - ha vállalják a szervezők - zártkapuk mögött lehet megtartani, "de legjobb, ha úgy se" - közölte a kormányfő. Bezárják továbbá a szórakozóhelyeket, mozikat, a kulturális intézményeknél pedig látogatási tilalmat vezetnek be. Az éttermek, kávézók és üzletek csak 15 óráig tarthatnak nyitva, kivételt képeznek az élelmiszerboltok, patikák, drogériák.
Azt javasolják - folytatta -, hogy családi eseményeken kívül minden más összejövetelt halasszanak el. Az időseknek pedig azt üzente: ők különösen is ki vannak téve a járvány veszélyének, ezért arra kéri őket, legyenek rendkívül óvatosak.
"Úgy látom, a kormány nem tilthatja meg, hogy a 70 évnél idősebbek elhagyhassák a lakásukat (...), de azt mindenképpen kérhetem tőlük, ha megtiltani nem is tudjuk, hogy ne hagyják el" otthonukat - mondta Orbán Viktor.
Az önkormányzatokat kötelezik, hogy az otthon maradó idősek ellátását szervezzék meg, gondoskodjanak róluk - tette hozzá, azt kérve a helyhatóságoktól, hogy elsősorban erre fordítsák erejüket.

 

Videó:


Frissítés: 03.15.   PDF formában itt letölthető

EMMI: Új munkarend a köznevelési és szakképzési intézményekben

A koronavírus járvány terjedése miatt a Kormány "A koronavírus miatti új munkarend bevezetéséről a köznevelési és szakképzési intézményekben" című 1102/2020 számú határozatában az iskolákban a tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről döntött.

A döntés az óvoda, a pedagógiai szakszolgálati intézmény és a pedagógiai-szakmai szolgáltatást nyújtó intézmény kivételével érinti valamennyi köznevelési intézményt.

PDF formában itt letölthető
 


Frissítés: 03.13.

Piros lappal kell megjelölni azokat az otthonokat, amelyekben hatósági karanténban lévő ember tartózkodik.
Részletek: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/ezert-fontos-hatosagi-hazi-karanten-bevezetese-es-betartasa


Frissítés: 03.12.    A kormányrendelet PDF formában itt letölthető

A kormány kihirdette a 41/2020. (III. 11.) rendeletét az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről.

A kormányrendelet PDF formában itt letölthető


Kezdetek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kínai irodájához 2019. december 31-én érkezett jelzések alapján a közép-kínai Hubei tartományának székhelyén, Wuhanban ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos megbetegedéseket regisztráltak, amelyek okozójaként a kínai hatóságok 2020. január 7-én új típusú koronavírust (COVID-19) azonosítottak.

 

Hivatalos koronavírus tájékoztató oldal: ITT

Facebook: ITT