Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Üdvözöljük Fenyőfő község önkormányzati oldalán

Csak együtt állíthatjuk meg a madárinfluenzát!

Populáris hír

Baromfitartók figyelmébe!

BAROMFITARTÓK FIGYELMÉBE!

Tisztelt Lakosság!

Az elmúlt hetekben a magyar lakosságnak, a koronavírus járvány mellett, sajnos egy súlyos állatbetegséggel, a madárinfluenzával is szembe kellett néznie.

Szerencsére elmondható, hogy a vizsgálatok során kimutatott vírusvariáció jelenleg az emberekre nem jelent veszélyt. Ugyanakkor rendkívül jelentős az a - mind közvetlen, mind közvetett - gazdasági kár, amit a madárinfluenza megjelenése okoz a baromfitartók számára.

A járvány jelentette fenyegetés súlyát hűen érzékelteti, hogy csupán egyetlen hét alatt több, mint 700 000 baromfi leölését kellett elrendelnie az állategészségügyi szakembereknek a terjedés visszaszorítása érdekében.

A madárinfluenza vírusa ellen nincs se orvosság, se védőoltás! A védekezés egyetlen hatékony módja a megelőzés, azaz az általános állategészségügyi járványvédelmi szabályok betartása.

Hogyan védekezzünk a madárinfluenza ellen?

A madárinfluenza házi és vadon élő madarak vírusos megbetegedése, amely az állatok elhullásához vezet. Megjelenése jelentős gazdasági kárt okoz. Ennek megakadályozása és a továbbterjedés kockázatának csökkentése érdekében fontos az alábbi óvintézkedések betartása:

  • A szárnyasokat tartsa zárt, fedett helyen, hogy ne érintkezhessenek vadon élő madarakkal. Amennyiben a zárt tartás nem megoldható, a kifutót védje megfelelő erősségű madárhálóval felülről és oldalról is!
  • Az állatokat csak teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etesse, itassa. A takarmányt és alomanyagot szintén lehetőleg fedett, zárt helyen vagy letakarva tárolja, hogy a vadmadarak ne férjenek hozzá.
  •  Fokozottan figyeljen a higiéniai szabályok betartására. A szárnyasokkal való érintkezés előtt és után alaposan mosson kezet szappannal, bő vízzel.
  •  Háztáji körülmények között se használja más célra az állatok gondozásakor viselt öltöze-tet, beleértve a cipőt, csizmát is.
  •  Mindennap alaposan tisztítsa meg az állatok gondozása során használt szerszámokat, eszközöket.
  •  Ha beteg vagy elhullott szárnyast kell megfognia, használjon nejlon- vagy gumikesztyűt.
  • Új állomány beszerzésekor az újonnan vásárolt állatokat különítse el a már meglévőktől.
  • Állati hullát és mellékterméket csak engedéllyel rendelkező vállalkozóval szállíttasson el.

FONTOS!

Ha baromfiállományában bármilyen rendellenességet tapasztal, beteg, vagy gazdasága közelében elhullott madarat talál, mielőbb értesítse állatorvosát vagy a területileg illetékes járási hivatalt.

 

portal.nebih.gov.hu